Sve što treba da znate o bolovima u zglobovima
Uzroci bolova u zglobovima mogu biti različiti. Čest uzrok bolova u zglobovima, posebno kod starijih osoba, je habanje zglobova, najčešće u kuku ili kolenu. Sa starenjem, hrskavica se obnavlja, ali istovremeno opada i sinteza kolagena u telu.
Da li ste znali da je bol u zglobovima jedan od najčešćih bolova i najčešći razlog za posetu lekaru? Bol u zglobovima ima snažan uticaj na kvalitet našeg života, jer nam zglobovi omogućavaju da se krećemo, sedimo i obavljamo praktično svakodnevne aktivnosti.
Zglobovi u našem telu povezuju kosti i tako pružaju podršku i pokretljivost našem telu. Oni predstavljaju najveći deo našeg tela koji obavlja funkciju pokreta1. Glatko kretanje u zglobovima omogućava hrskavica, jer ublažava udarce i opterećenja i zadržava zglobnu tečnost.
Jedan od važnih građevinskih blokova hrskavice je kolagen, ali, nažalost, sinteza kolagena opada sa godinama. To utiče i na proces regeneracije tkiva hrskavice, koji je sporiji i manje efikasan. Zdravi zglobovi su važan faktor za sve uzraste, čak i za mlađe generacije. Koji su uzroci bolova u zglobovima i kako sami sebi možemo pomoći?
Zašto se javljaju bolovi u zglobovima?
Uzroci bolova u zglobovima mogu biti različiti. Čest uzrok bolova u zglobovima, posebno kod starijih osoba, je habanje zgloba, najčešće kuka ili kolena1.
Najčešće, bol u zglobovima se javlja u malim zglobovima prstiju na rukama i nogama. Veliki zglobovi kao što su kolena, ramena, kukovi i gležnjevi takođe bole.
Sa starenjem hrskavica u zglobu počinje da se haba (artroza), koja se ne regeneriše i samim tim se godinama sve više i više haba. Hrskavica je sastavni deo zgloba, koji se nalazi na krajnjem kraju kosti i ublažava opasno trenje tokom kretanja. Ako ovaj "jastuk" počne da popušta, govorimo o habanju hrskavice u zglobu ili artrozi.
Razlog za to je i nedostatak kolagena, koji je jedan od važnih gradivnih blokova zglobne hrskavice.
Sinteza kolagena se značajno usporava nakon 25. godine, što znači da se zglobna hrskavica slabije i manje efikasno regeneriše, što dovodi do njenog habanja, a rezultat je već pomenuti bol u zglobovima2.
Ali možemo govoriti i o trenutnom bolu koji je posledica sportske povrede.
Bolesti zglobova
Bol u zglobovima je poznat po raznim bolestima ili stanjima u zglobovima3:
-
Artritis (zapaljenje zglobova)
Artritis je najčešći uzrok bolova u zglobovima. To je reumatsko oboljenje zglobova, tačnije zapaljenje zglobova. Najčešće pogađa ljude između 30 i 50 godina. Predstavlja jake bolove u zglobovima, otok i prateće crvenilo na mestu upale.
-
Artroza (habanje hrskavice u zglobu)
Artroza je bolest koja najviše pogađa starije osobe. To je fizičko habanje hrskavice u zglobu, čime se obezbeđuje pokretljivost zgloba. Postoji veoma jak bol koji može dovesti do ograničenja kretanja.
-
Osteoartritis (hronični bol u zglobovima)
Osteoartritis je hronični, neprekidni bol u zglobovima. To je degenerativna bolest koja uzrokuje habanje zglobne hrskavice. Često utiče na zglobove ruku, koji postaju bolni i ukočeni.
-
Oštećenje zgloba
Bol u zglobovima takođe može biti posledica prethodne povrede. U slučaju povreda dolazi do ubrzavanja prirodnog raspada hrskavice, zbog čega do habanja zgloba može doći i ranije.
Bol se najčešće javlja na mestu povrede. Takođe su karakteristični otok, ukočenost i smanjena pokretljivost zgloba.
-
Putika
Putika je bolest uzrokovana mokraćnom kiselinom, koja iznenada počinje da formira kristale u zglobu. Ovo uzrokuje intenzivan bol u zglobovima, crvenilo i otok - napad čukljeva.
Pošto putika izaziva upalu zgloba, naziva se i gihtni artritis.
Dijeta koja vam može pomoći da izbacite bolove u zglobovima
Kao što smo već pomenuli, sami možemo mnogo da uradimo za bolove u zglobovima. Pored redovnog vežbanja, održavanja težine, vežbi za zglobove i raznih obloga, možemo dosta pomoći i ishranom4.
Hrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći kod bolova u zglobovima, kao što su:
- vitamin C,
- vitamin D,
- kalcijum,
- silicijum.
Vitamin C doprinosi stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje hrskavice i kostiju. Znamo da sinteza kolagena opada sa godinama, pa je unos vitamina C veoma važan. Ovo povećava sintezu kolagena za čak 6 puta.
Vitamin D doprinosi održavanju zdravih kostiju i funkcije mišića. Istovremeno, doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora. Kalcijum je poznat kao "graditelj kostiju", jer utiče na njihov razvoj, strukturu i čvrstinu, kao i na funkciju mišića.
Dodaci ishrani za bolove u zglobovima
-
Hijaluronska kiselina
Hijaluronska kiselina u našem telu deluje kao prirodni hidratantni gel za zglobove. Prirodno je prisutan u telu i jedan je od ključnih građevinskih blokova zglobne hrskavice.
To je jedan od najhidrofilnijih molekula u prirodi i može se opisati kao prirodni hidratant. Ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vode, jer može da zadrži do 1000 puta više od sopstvene težine u vodi u svojim tkivima.
Na slici se vidi smanjenje hijaluronske kiseline u koži, ali se proporcionalno smanjuje i na drugim delovima tela.
Sa godinama, sinteza hijaluronske kiseline u organizmu se smanjuje, što može dovesti do problema sa pokretljivošću zglobova i bolova u zglobovima. Nedostatak hijaluronske kiseline uzrokuje slabljenje i stanjivanje tkiva hrskavice.
Hijaluronska kiselina je povezana sa sinovijalnom tečnošću, koja hrskavici obezbeđuje izvor hranljivih materija i istovremeno služi kao mazivo koje dodatno smanjuje trenje i habanje. Kada se nivo hijaluronske kiseline vrati, istrošena hrskavica može ponovo da funkcioniše „besprekorno“.
Dodavanje hijaluronske kiseline je prikazano5:
- stimuliše sintezu matriksa hrskavice,
- smanjuje upalu,
- poboljšava fleksibilnost i vlažnost zglobne hrskavice,
- stimuliše sintezu endogene hijaluronske kiseline.
-
Kolagen
Dijeta za bolove u zglobovima uglavnom se zasniva na hrani koja je prirodno bogata kolagenom. Ovi uključuju:
- riba sa kožom,
- jaja,
- goveđe i pileće meso.
Međutim, istina je da se „prirodni kolagen“ (dobijen iz hrane) veoma slabo apsorbuje. Dokazano je da se do 3 puta više kolagena apsorbuje iz dodataka ishrani nego iz hrane.
Kolagen je jedan od najvažnijih strukturnih proteina u telu. Između ostalog, sastoji se i od hrskavice, kostiju i tetiva - zglobova. Sa godinama, sinteza sopstvenog kolagena u telu počinje da opada, a kao rezultat, smanjuje se i količina kolagena u zglobovima.
Kliničke studije pokazuju da kontinuirana konzumacija hidrolizovanog kolagena pomaže u smanjenju i sprečavanju bolova u zglobovima, gubitka kostiju i starenja kože2.
Takođe se pokazalo da potrošnja hidrolizovanog kolagena podstiče regeneraciju kolagenog tkiva povećavajući ne samo sintezu kolagena, već i drugih komponenti matriksa (glukozaminoglikana i hijaluronske kiseline).
-
Kurkuma
Kurkuma je biljka koja pripada porodici đumbira. Njegov najvažniji aktivni sastojak je kurkumin, koji ima mnoga korisna svojstva za naše telo.
Zbog svojih korisnih svojstava, tradicionalno se koristi u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.
-
Glukozamin
Glukozamin je prirodna supstanca koja se nalazi u svim tkivima našeg tela. Najviše se nalazi u zglobovima, tačnije u hrskavici i drugim vezivnim tkivima.
Kao što se sa godinama smanjuje količina hijaluronske kiseline i kolagena, smanjuje se i količina glukozamina. To dovodi do problema sa zglobovima kao što su bol u zglobovima i smanjena pokretljivost6.
Glukozamin deluje tako što ublažava propadanje hrskavice ili molekula u njoj koji čine okvir vezivnog tkiva.
Literatura:
1 Schaible H.G., Richter F., Ebersberger A., Boettger M. K., Vanegas H., Natura G., Vazquez E., Segond von Banchet G. 2009. Joint pain. Experimental Brain Research. 196
2 Moskowitz R. W. 2000. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars Arthritis Rheumatism. 30: 2
3 A patient's guide to bone and joint diseases. Health U.S. News
4 The best food for healthy joints. Valley Ortopedic Specialist
5 Swann D. A., Radin E. L., Nazimiec M., Weisser P. A., Curran N., Lewinnek G. Role of hyaluronic acid in joint lubrication. Ann Rheum Dis. 33: 4
6 Pal M., Vogrin M., Ferk P. 2011. Glucosamine for oral treatment of osteoarthrosis. Pharmaceutical Yournal of Slovenia. 62: 3