Pređi na glavni sadržaj
0

Sve što treba da znate o bolovima u zglobovima

Sve što treba da znate o bolovima u zglobovima

Uzroci bolova u zglobovima mogu biti različiti. Čest uzrok bolova u zglobovima, posebno kod starijih osoba, je habanje zglobova, najčešće u kuku ili kolenu. Sa starenjem, hrskavica se obnavlja, ali istovremeno opada i sinteza kolagena u telu.

Da li ste znali da je bol u zglobovima jedan od najčešćih bolova i najčešći razlog za posetu lekaru? Bol u zglobovima ima snažan uticaj na kvalitet našeg života, jer nam zglobovi omogućavaju da se krećemo, sedimo i obavljamo praktično svakodnevne aktivnosti.

Zglobovi u našem telu povezuju kosti i tako pružaju podršku i pokretljivost našem telu. Oni predstavljaju najveći deo našeg tela koji obavlja funkciju pokreta1. Glatko kretanje u zglobovima omogućava hrskavica, jer ublažava udarce i opterećenja i zadržava zglobnu tečnost.

Jedan od važnih građevinskih blokova hrskavice je kolagen, ali, nažalost, sinteza kolagena opada sa godinama. To utiče i na proces regeneracije tkiva hrskavice, koji je sporiji i manje efikasan. Zdravi zglobovi su važan faktor za sve uzraste, čak i za mlađe generacije. Koji su uzroci bolova u zglobovima i kako sami sebi možemo pomoći?

Zašto se javljaju bolovi u zglobovima?

Uzroci bolova u zglobovima mogu biti različiti. Čest uzrok bolova u zglobovima, posebno kod starijih osoba, je habanje zgloba, najčešće kuka ili kolena1.

Najčešće, bol u zglobovima se javlja u malim zglobovima prstiju na rukama i nogama. Veliki zglobovi kao što su kolena, ramena, kukovi i gležnjevi takođe bole.

Sa starenjem hrskavica u zglobu počinje da se haba (artroza), koja se ne regeneriše i samim tim se godinama sve više i više haba. Hrskavica je sastavni deo zgloba, koji se nalazi na krajnjem kraju kosti i ublažava opasno trenje tokom kretanja. Ako ovaj "jastuk" počne da popušta, govorimo o habanju hrskavice u zglobu ili artrozi.

kolagen za zglobove Collagen shot Gaia Naturelle

Razlog za to je i nedostatak kolagena, koji je jedan od važnih gradivnih blokova zglobne hrskavice.

Sinteza kolagena se značajno usporava nakon 25. godine, što znači da se zglobna hrskavica slabije i manje efikasno regeneriše, što dovodi do njenog habanja, a rezultat je već pomenuti bol u zglobovima2.

Ali možemo govoriti i o trenutnom bolu koji je posledica sportske povrede.

Bolesti zglobova

Bol u zglobovima je poznat po raznim bolestima ili stanjima u zglobovima3:

  1. Artritis (zapaljenje zglobova)

Artritis je najčešći uzrok bolova u zglobovima. To je reumatsko oboljenje zglobova, tačnije zapaljenje zglobova. Najčešće pogađa ljude između 30 i 50 godina. Predstavlja jake bolove u zglobovima, otok i prateće crvenilo na mestu upale.

bol u zglobovima Kolagen shot Gaia Naturelle

  1. Artroza (habanje hrskavice u zglobu)

Artroza je bolest koja najviše pogađa starije osobe. To je fizičko habanje hrskavice u zglobu, čime se obezbeđuje pokretljivost zgloba. Postoji veoma jak bol koji može dovesti do ograničenja kretanja.

  1. Osteoartritis (hronični bol u zglobovima)

Osteoartritis je hronični, neprekidni bol u zglobovima. To je degenerativna bolest koja uzrokuje habanje zglobne hrskavice. Često utiče na zglobove ruku, koji postaju bolni i ukočeni.

  1. Oštećenje zgloba

Bol u zglobovima takođe može biti posledica prethodne povrede. U slučaju povreda dolazi do ubrzavanja prirodnog raspada hrskavice, zbog čega do habanja zgloba može doći i ranije.

kolagen za zglobove Gaia Naturelle

Bol se najčešće javlja na mestu povrede. Takođe su karakteristični otok, ukočenost i smanjena pokretljivost zgloba.

  1. Putika

Putika je bolest uzrokovana mokraćnom kiselinom, koja iznenada počinje da formira kristale u zglobu. Ovo uzrokuje intenzivan bol u zglobovima, crvenilo i otok - napad čukljeva.

Pošto putika izaziva upalu zgloba, naziva se i gihtni artritis.

Dijeta koja vam može pomoći da izbacite bolove u zglobovima

Kao što smo već pomenuli, sami možemo mnogo da uradimo za bolove u zglobovima. Pored redovnog vežbanja, održavanja težine, vežbi za zglobove i raznih obloga, možemo dosta pomoći i ishranom4.

Hrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći kod bolova u zglobovima, kao što su:

  • vitamin C,
  • vitamin D,
  • kalcijum,
  • silicijum.

Vitamin C doprinosi stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje hrskavice i kostiju. Znamo da sinteza kolagena opada sa godinama, pa je unos vitamina C veoma važan. Ovo povećava sintezu kolagena za čak 6 puta.

kolagen vitamin C Gaia Naturelle

Vitamin D doprinosi održavanju zdravih kostiju i funkcije mišića. Istovremeno, doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora. Kalcijum je poznat kao "graditelj kostiju", jer utiče na njihov razvoj, strukturu i čvrstinu, kao i na funkciju mišića.

Dodaci ishrani za bolove u zglobovima

  1. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina u našem telu deluje kao prirodni hidratantni gel za zglobove. Prirodno je prisutan u telu i jedan je od ključnih građevinskih blokova zglobne hrskavice.

To je jedan od najhidrofilnijih molekula u prirodi i može se opisati kao prirodni hidratant. Ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vode, jer može da zadrži do 1000 puta više od sopstvene težine u vodi u svojim tkivima.

kolagen za zglobove Gaia Naturelle Collagen shot

Na slici se vidi smanjenje hijaluronske kiseline u koži, ali se proporcionalno smanjuje i na drugim delovima tela.

Sa godinama, sinteza hijaluronske kiseline u organizmu se smanjuje, što može dovesti do problema sa pokretljivošću zglobova i bolova u zglobovima. Nedostatak hijaluronske kiseline uzrokuje slabljenje i stanjivanje tkiva hrskavice.

Hijaluronska kiselina je povezana sa sinovijalnom tečnošću, koja hrskavici obezbeđuje izvor hranljivih materija i istovremeno služi kao mazivo koje dodatno smanjuje trenje i habanje. Kada se nivo hijaluronske kiseline vrati, istrošena hrskavica može ponovo da funkcioniše „besprekorno“.

Dodavanje hijaluronske kiseline je prikazano5:

  • stimuliše sintezu matriksa hrskavice,
  • smanjuje upalu,
  • poboljšava fleksibilnost i vlažnost zglobne hrskavice,
  • stimuliše sintezu endogene hijaluronske kiseline.
  1. Kolagen

Dijeta za bolove u zglobovima uglavnom se zasniva na hrani koja je prirodno bogata kolagenom. Ovi uključuju:

  • riba sa kožom,
  • jaja,
  • goveđe i pileće meso.

Međutim, istina je da se „prirodni kolagen“ (dobijen iz hrane) veoma slabo apsorbuje. Dokazano je da se do 3 puta više kolagena apsorbuje iz dodataka ishrani nego iz hrane.

Collagen shot - kozagen za zglobove

Kolagen je jedan od najvažnijih strukturnih proteina u telu. Između ostalog, sastoji se i od hrskavice, kostiju i tetiva - zglobova. Sa godinama, sinteza sopstvenog kolagena u telu počinje da opada, a kao rezultat, smanjuje se i količina kolagena u zglobovima.

Kliničke studije pokazuju da kontinuirana konzumacija hidrolizovanog kolagena pomaže u smanjenju i sprečavanju bolova u zglobovima, gubitka kostiju i starenja kože2.

Takođe se pokazalo da potrošnja hidrolizovanog kolagena podstiče regeneraciju kolagenog tkiva povećavajući ne samo sintezu kolagena, već i drugih komponenti matriksa (glukozaminoglikana i hijaluronske kiseline).

nedostatak kolagena Collagen shot Gaia Naturelle

  1. Kurkuma

Kurkuma je biljka koja pripada porodici đumbira. Njegov najvažniji aktivni sastojak je kurkumin, koji ima mnoga korisna svojstva za naše telo.

Zbog svojih korisnih svojstava, tradicionalno se koristi u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.

  1. Glukozamin

Glukozamin je prirodna supstanca koja se nalazi u svim tkivima našeg tela. Najviše se nalazi u zglobovima, tačnije u hrskavici i drugim vezivnim tkivima.

Kao što se sa godinama smanjuje količina hijaluronske kiseline i kolagena, smanjuje se i količina glukozamina. To dovodi do problema sa zglobovima kao što su bol u zglobovima i smanjena pokretljivost6.

Glukozamin deluje tako što ublažava propadanje hrskavice ili molekula u njoj koji čine okvir vezivnog tkiva.

bolovi u zglobovima Kolagen shot Gaia Naturelle

Literatura:

1 Schaible H.G., Richter F., Ebersberger A., Boettger M. K., Vanegas H., Natura G., Vazquez E., Segond von Banchet G. 2009. Joint pain. Experimental Brain Research. 196

2 Moskowitz R. W. 2000. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars Arthritis Rheumatism. 30: 2

3 A patient's guide to bone and joint diseases. Health U.S. News

4 The best food for healthy joints. Valley Ortopedic Specialist

5 Swann D. A., Radin E. L., Nazimiec M., Weisser P. A., Curran N., Lewinnek G. Role of hyaluronic acid in joint lubrication. Ann Rheum Dis. 33: 4

6 Pal M., Vogrin M., Ferk P. 2011. Glucosamine for oral treatment of osteoarthrosis. Pharmaceutical Yournal of Slovenia. 62: 3

Deli:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...