Pređi na glavni sadržaj
0

Šta je hijaluronska kiselina i zašto je toliko bitna u nezi kože?

Šta je hijaluronska kiselina i zašto je toliko bitna u nezi kože?

Hijaluronska kiselina je ključni sastojak u nezi kože. Neizostavna je jer je jedna od najboljih hidratantnih sastojaka. Šta je hijaluronska kiselina? Kako deluje hijaluronska kiselina u nezi kože? Beneficije hijaluronske kiseline za negu kože? Kome se najviše preporučuje korišćenje hijaluronske kiseline?

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodni molekul šećera u obliku gustog gela koji podmazuje delove tela kao što su mišići i zglobovi. Budući da se hijaluronska kiselina već prirodno nalazi u telu, idealan je sastojak u proizvodima za negu kože koji osigurava bogatu, lako upijajuću vlagu koja može duboko prodreti u slojeve kože.

Ova tečnost nalik gelu deluje kao međustanični cement, ispunjava praznine između ćelija kože i veže ih zajedno, dajući koži glatki izgled. Hijaluronska kiselina ima brojna korisna svojstva:

 

  • zadržava vlažnost
  • pomaže u održavanju kohezije tkiva,
  • štiti od agresora iz okoline,
  • neophodna je za glatku, zategnutu i elastičnu kožu.

Ljudsko telo prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu, ali, nažalost, kako starimo, njen proizvodni kapacitet se smanjuje. Do 50. godine života naše se zalihe hijaluronske kiseline smanjuju i do 50%, zbog čega koža gubi elastičnost. Kako biste sprečili ovaj gubitak, neophodna je prava rutina nege kože.

Kako hijaluronska kiselina deluje u nezi kože?

Postoji nešto što se pogrešno shvata u nezi kože, posebno u DIY krugovima, a što se odnosi na ono šta hijaluronska kiselina u kozmetici može, a šta ne. 

Prvo što ovde treba spomenuti je da, iako se hijaluronska kiselina može dobiti iz spoljašnjeg okruženja i iskoristiti u kozmetici, ona nije istog kvaliteta kao ona koju proizvodi naše telo. 

To je uglavnom zbog činjenice da se hijaluronska kiselina koju proizvodi naše telo nalazi u sloju dermisa, dok hijaluronska kiselina koju dobijano iz kozmetike ne može prodreti dovoljno duboko da bi zapravo dostigla sloj dermisa i zamenila spopstvenu hijaluronsku kiselinu koja je bila u telu.

Međutim, to ne znači da nije izuzetno vredan sastojak za korišćenje u kozmetici.

Hijaluronska kiselina je humektant koji izvrsno hidratizuje epidermu, plus ima snažne hidratantne kvalitete zbog kojih će vaša koža biti hidrirana, glatka i mekana na dodir.

Osobe sa suvom kožom možda će najviše profitirati zbog hidratantnih svojstava, ali s obzirom na to da većina ljudi ima dehidriranu kožu, barem do određenog stepena (uključujući osobe s masnim tipom kože), hijaluronska kiselina može učiniti čuda.

Hidratantna svojstva hijaluronske kiseline, kao i drugih ovlaživača, znači da zaglađuje i omekšava kožu, te joj može dati puniji izgled. Takođe pomaže u procesima zarastanja rana.

Kao što vidite, hijaluronska kiselina ima ogromnu vrednost kada se koristi u preparatima protiv starenja.

Hijaluronska krema za lice Gaia Naturelle

Beneficije hijaluronske kiseline za negu kože

Zašto je hijaluronska kiselina tako čarobna? Za početak, hijaluronska kiselina se može vezati do 1000 puta svoje težine u vodi! Drugim rečima, djeluje kao humektant i drži molekule vode na površini vaše kože kako bi je održala lepom i hidriranom.

Kada govorimo o koži koja je dobro hidrirana, uglavnom mislimo na kožu koja ima puno vode. Možda ste čuli za izraz transepidermalni gubitak vode ili skraćeno TEWL? Ovo je naučni izraz za merenje koliko vode ispari iz kože.

Kada proizvod sprečava TEWL, to znači da održava vašu kožu hidriranom pazeći da voda ne izlazi s površine vaše kože.

Hijaluronska krema za lice

Hijaluronska krema za lice služi za pomlađivanje i negu kože lica kojoj su dodati prirodni sastojci koji zaglađuju bore i usporavaju nastajanje novih. Gaia Naturelle Hyaluron Face Cream je namenjena za sve tipove kože, kao i podloga za šminkanje.

Hidratantna krema za lice Hyaluron Face Cream s prirodnim sastojcima deluje na kožu s efektom pomlađivanja:

  • zaglađuje već nastale bore i usporava pojavu novih,
  • pomaže održavanju mladalačkog izgleda,
  • koži vraća vlažnost i čini je elastičnijom,
  • namenjena je za sve tipove kože,
  • pomaže kod zarastanja ožiljaka.

Krema iz prirodnih sastojaka lako se upija i ne daje masni izgled kože, nakon čega će Vam koža biti mekana i glatka.

krema za ruke Gaia Naturelle

Hijaluronska krema za ruke

Prirodna krema za ruke na bazi hijaluronske kiseline namenjena je za suvu i ispucalu kožu. Krema za ruke za intenzivnu hidrataciju s hijaluronskom kiselinom namenjena je intenzivnoj zaštiti i nezi ruku. Ostavlja kožu mekanom i savitljivom, vraća vlažnost, štiti kožu od hladnoće.

Hidrira kožu zahvaljujući kompleksu sastavljenom od hijaluronske kiseline, MSM-a, kokosovog i jojobinog ulja, mango i shea maslaca.

Krema ne sadrži minaralna ulja, veštačke boje kao ni sintetičke konzervanse.

Hijaluronski losion za telo

Prirodni losion za telo na bazi hijaluronske kiseline namenjen je za sve tipove kože za svakodnevnu negu celog tela s nežnim mirisom badema.

U losion su dodati prirodni sastojci i visok deo MSM-a zbog čega će Vaša koža biti mekana, nežna i hidrirana. Takođe je dodat shea maslac koji je poznat kao jedan od najboljih prirodnih maslaca za negu kože. Posebno primeren i preporučljiv je za negu jako suve i ispucale kože. Odličan je za ljude koji imaju atopijski dermatitis.

Losion sadrži prirodna ulja, maslace, hijaluronsku kiselinu, MSM i vitamine. Koža je nakon upotrebe glatka i hidrirana, i ne ostavlja masne tragove.

Literatura:

Chen W. Y., Abatangelo G., 1999. Functions of hyaluronan in wound repair. Wound Repair Regen. 7,2.

Papakonstantinou E.,Roth M.,Karakiulakis G., 2012. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 4,3.

Pavicic T., Gauglitz G. G., Lersch P., Schwach-Abdellaoui K., Malle B., Korting H. C., Farwick M., 2011. Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment. Journal of drugs in dermatolog. 10, 9.

Liguori V., Guillemin C., Pesce G. F., Mirimanoff R. O., Bernier J., 1997. Double-blind, randomized clinical study comparing hyaluronic acid cream to placebo in patients treated with radiotherapy. Radiotherapy and Oncology. 42, 2.

Deli:


Oznake: hijaluronska kiselina njega kože anti-age

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...