Pređi na glavni sadržaj
0

MSM - više od minerala lepote

MSM - više od minerala lepote

Za dodatke ishrani sa MSM-om čujemo same pohvale – kako poboljšava teksturu kože, kosa raste brže, nokti su jači. Odakle potiču svi ti pozitivni efekti? Pretpostavlja se da MSM deluje kao donator sumpora keratinu. Keratin je sastavni deo naših noktiju i kose i građen je uglavnom od sumpora.

MSM ili metil sulfonil metan je noviji dodatak ishrani koji osim estetskih efekata na lepotu ima i protivupalno dejstvo. MSM je siguran dodatak ishrani za koji se na mnogobrojnim istraživanjima pokazalo da se može uzimati i do 4000 mg/dnevno. Kolagen shot sadrži 1500 mg u kombinaciji sa kolagenom i vitaminom C i ima mnogo pozitivnih efekata na kosu, kožu, zglobove i varenje.

MSM – organski sumpor u hrani

Molekul MSM-a sadrži oko 33% sumpora u organskom obliku, što znači da 100 mg MSM-a sadrži 33 mg sumpora. Sumpor je esencijalni mineral. Hrana bogata MSM-om je meso, mlečni proizvodi, jaja, semenke, orašasti plodovi, sveže povrće (crni luk, beli luk, brokule, špargla, paradajz..)

Važno je da znamo da je sadržaj MSM-a u hrani veoma nizak. Litar kravljeg mleka sadrži oko 3 mg MSM-a. To znači da bismo za unos 1,5 g MSM-a morali da popijemo 500 litara mleka.

Jednostavan način za povećanje unosa organskog sumpora je konzumiranje dodatka ishrani sa MSM-om.

Uloga sumpora u organizmu

Sumpor je odmah nakon kalcijuma i fosfora treći najzastupljeniji mineral u našem organizmu. Sumpor možemo uneti u organizam pomoću ishrane bogate proteinima. Naše telo sadrži 20 aminokiselina, a samo dve aminokiseline koje grade proteine u našem telu sadrže sumpor. To su:

  • metionin – esencijalna aminokiselina (organizam je ne može sam sintetizovati)
  • cistein – neesencijalna aminokiselina (organizam je može sintetizovati, ali za sintezu je potreban sumpor iz hrane)

Polovina ukupnog sumpora u organizmu se nalazi u koži, mišićima i kostima. Sumpor je neophodan mineral za proizvodnju kolagena, glavnog sastojka hrskavice i vezivnog tkiva.

Kako se u organizmu pokaže manjak sumpora?

Približno polovina sumpora se izgubi u prerađenoj, kuvanoj, sušenoj, pohovanoj hrani. To je razlog zašto u našoj hrani nema dovoljno sumpora. Mnoga istraživanja potvrđuju da većina ljudi ima manjak sumpora u organizmu. S godinama dolazi do još većeg manjka sumpora.

Manjak sumpora povezuje se sa problemima sa kožom, zglobovima, depresijom i umorom.

Mnogobrojna naučna istraživanja tvrde da sumpor koji MSM sadrži:

  1. može pomoći u slučaju problema sa kožom (perutanje, ekcemi, rozacea, akne, dermatitis). Pri lokalnom nanošenju na rane može pomoći u bržem zarastanju rana.
  2. povećava proizvodnju kolagena i keratina;
  3. povećava pokretljivost zglobova, pomaže u smanjenju oteklina i upala koje su često prisutne u slučaju reume, artritisa, reumatoidnog artritisa i osteoporoze;
  4. ublažava upale i širi krvne sudove, smanjuje pojavu grčenja mišića;
  5. deluje kao čistač organa za varenje, pomaže u funkcionisanju jetre i iz organizma izlučuje teške metale.

Zašto MSM-u pripisuju estetske i zdravstvene efekte?

MSM se najviše pominje kao dodatak ishrani za lep izgled, a zapravo je mnogo više od toga. U Americi već godinama istražuju MSM. Od 1981. godine dr Hešler je patentirao MSM kao sredstvo za omekšavanje i zatezanje kože, za jačanje noktiju i kao sredstvo za razređivanje krvi. Godine 2007. u Americi je dobio status GRAS (opštepriznat kao bezbedna namirnica). U Evropi nije dozvoljeno pisati bilo kakve tvrdnje o MSM-u uprkos svim istraživanjima.

Činjenica je da je sumpor esencijalni mineral i kao takav neophodan je za život.

MSM u kozmetici

MSM je odličan za upotrebu i u kozmetičkim proizvodima. Koristi se za masnu i problematičnu kožu, odlično se ponaša na osetljivoj i atopijskoj koži, super je za negu protiv starenja. MSM se često upotrebljava i u proizvodima namenjenim za brzu regeneraciju nakon fizičkih aktivnosti; možemo ga naći i u proizvodima za smanjenje strija.

Estetski efekti (efekti na lepotu)

Za dodatke ishrani sa MSM-om čujemo same pohvale, poboljšavaju teksturu kože, kosa brzo raste, nokti su čvrsti. Odakle potiču ti efekti? Pretpostavljamo da je to zato što MSM deluje kao donor sumpora keratinu. Keratin je protein koji gradi našu kosu i nokte i sastoji se uglavnom od sumpora. Sumpor deluje pri sintezi keratina, kosi daje sjaj i čvrstoću.

Keratin se inače dodaje i u mnoge kozmetičke proizvode za kosu, ali još uvek nije naučno dokazano da lokalno nanošenje keratina na kosu ima efekta.

Štiti od oksidativnog stresa

Naša koža stari zbog oksidativnog stresa – takvo starenje nazivamo fotostarenje. Oksidativni stres deluje štetno i na organe i na ćelije. Dokazuju da MSM ima antioksidativno delovanje. To znači da hvata slobodne radikale u organizmu. MSM onemogućava proizvodnju slobodnih radikala. Deluje tako što povećava količinu glutationa (antioksidans u organizmu) i smanjuje proizvodnju slobodnih radikala kiseonika.

Deluje protivupalno

Zbog protivupalnog delovanja uvek je interesantan za alternativnu medicinu prilikom lečenja artritisa. MSM deluje tako što smanjuje broj citokina, koji su odgovorni za upalne reakcije u organizmu. MSM je mikronutrijent sa veoma dobrim penetracijskim karakteristikama i zato se koristi sa drugim sastojcima za lečenje artritisa. Upotreba MSM-a u slučaju artritisa u naučnim istraživanjima dokazano je smanjila bol i otečenost.

Ovaj mikronutrijent u inostranstvu je veoma dobro priznat protiv artritisa i drugih upalnih procesa, dobro utiče i na fizičku kondiciju.

Prirodan MSM?

Kao što smo već pomenuli, MSM možemo uneti sa hranom, iako je njegova količina u hrani mala. Osim toga, sumpor iz MSM-a se uništava kuvanjem. Važno je, posebno u slučaju većih problema sa kožom, kosom, noktima i zglobovima, da se MSM unosi u obliku dodataka ishrani.

U prirodi je premalo metil sulfonil metana da bi se MSM mogao dobiti iz biljke. Ako na nekim dodacima ishrani piše da je MSM prirodan, to verovatno nije istina.

Nastanak molekula je jasan i zato potpuno isto jedinjenje MSM-a kao što nalazimo u prirodi možemo napraviti i u laboratoriji. Postupak proizvodnje obuhvata proizvodnju jedinjenja i čišćenje. Čišćenjem se uklanjaju sve štetne materije, kao što su teški metali i ostale nečistoće. Tako se obezbeđuje čist i siguran proizvod.

Savršena kombinacija? MSM + vitamin C + kolagen

Kada je formulisana receptura za Kolagen shot, jedna od obaveznih stvari je bila da u proizvodu osim ribljeg kolagena male molekularne mase bude još MSM i vitamin C.

Zašto je baš kombinacija kolagena i MSM-a tako dobra za nokte, kosu i kožu i zašto nije dovoljan samo kolagen?

Unosom kolagena obezbeđujemo sastojke za izgradnju sopstvenog kolagena u organizmu. Kolagen ne sadrži sve aminokiseline i zbog toga nije najidealniji protein. Tu moramo da razmislimo šta je keratin. Keratin je protein koji je glavni sastojak noktiju i kose a veoma je važan i za kožu. Jedna od najvažnijih aminokiselina za izgradnju keratina je cistein (u kolagenu te aminokiseline ima veoma malo). Cistein ne spada među esencijalne aminokiseline, što znači da ga naše telo može samo proizvesti. Cistein u svojoj strukturi sadrži sumpor. MSM predstavlja izvor sumpora. To znači da je za proizvodnju keratina (koji je važan za nokte, kosu i kožu) potreban cistein. Za stvaranje cisteina važan je sumpor koji dobijamo iz MSM-a.

Za delovanje MSM-a neophodan je vitamin C.

Podsetimo se još kakvu ulogu u našem organizmu ima vitamin C:

  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje krvnih sudova.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje kostiju.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje hrskavice.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje desni.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje kože.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje zubi.

Literatura:

Deli:


Oznake: msm sumpor kolagen

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...