Pređi na glavni sadržaj
0

Nokti – ogledalo stanja našeg zdravlja

Nokti – ogledalo stanja našeg zdravlja

Kako izgledaju zdravi nokti? Zdravi nokti imaju glatku površinu, ujednačeni su (tvrdoću im daje protein keratin), boja je providna, odnosno blago ružičasta, po površini nokta nema belih tačkica. Širina nokta je ujednačena od korena do vrha (osim u slučaju urođenog neobičnog rasta noktiju). 

Koliko su vam nokti važni? Ženama su nokti verovatno dosta važni. Lepo je videti negovane i lepe nokte i na muškarcima. Većina mojih drugarica redovno ide „na nokte“ – na sređivanje noktiju u kozmetičkim salonima, na stavljanje gela (geliranje) ili trajno lakiranje. Odnosno, nisam sasvim sigurna kako se to tačno zove. Kada su mi kozmetičarke sređivale nokte, govorila sam da idem na geliranje. Nije važno jer neću pisati o tome, već o tome šta se krije ispod gela i geliranja. Gel lak sam nosila oko dve godine, nekad sam išla kod  kozmetičarke, a ponekad sam sama nanosila gel kod kuće. Nokti su mi nakon toga bili jako oštećeni. Kozmetičarka je uvek tvrdila da je to zbog nepravilnog skidanja laka. Nokte su mi bili tanki kao papir, bez laka za nokte imala sam samo na kratko odsečene nokte. Nakon dve godine gel laka, nisam više mogla da podnesem što sam dobila takve krvave crte ispod noktiju koje su me jako pekle pod vodom. Promenila sam kozmetičarku još nekoliko puta i onda sam odustala od gela, jer za takvo stanje nije više bio uzrok nepravilno skidanje laka nego neka alergijska reakcija na sastojak u laku. Tada sam brzo popravila nokte uz pomoć MSM-a i njegovo brzo delovanje je jedan od razloga zašto Kolagen shot sadrži MSM.

Kako izgledaju zdravi nokti?

Zdravi nokti imaju glatku površinu, ujednačeni su (tvrdoću im daje protein keratin), boja je providna, odnosno blago ružičasta, na površini nokta nema belih tačkica. Širina nokta je ujednačena od korena do vrha (osim u slučaju urođenog neobičnog rasta noktiju). Oblik nokta zavisi od oblika prstiju, koji je genetski. Na kraju prstiju nokat je deblji (inače je oko 1,5 mm), kao i na početnom delu. Kvržice ili bele tačkice koje se stvaraju na noktima usled udarca, takođe mogu biti prisutne i na zdravim noktima i nisu štetne.

Promene na noktima su znak različitih bolesti

Naučnici kažu da nokti govore mnogo o zdravlju čoveka. Na osnovu promene na noktima možemo izvesti zaključke o brojnim bolestima i o ozbiljnim, ali i manje opasnim stanjima. Ne bi ulazila u detalje, kada bih ulazila u detalje, to bi bilo samo „copy-paste”, jer nemam mnogo znanja o bolestima. U svakom slučaju, kao upozorenje: Nemojte tražiti odgovore na Googlu i ne donosite zaključak prebrzo. Ako na noktima primetite velike promene i inače ste zabrinuti, idite kod lekara. Ponekad je istina da Google zna više od lekara, a ponekad zaista preteruje.  Ukratko, moramo biti oprezni u slučaju promena oblika i boje noktiju, oticanja kože oko noktiju, bola, belih i crnih tačkica ili podizanja noktiju od kože.

Najčešći uzrok nezdravih noktiju

Pored gljivičnih infekcija najčešća „oboljenje” su mekani, slabi, rascepljeni ili lomljivi nokti. Da li ima išta gore od slomljenog nokta?

  1. Najčešći uzroci listanja noktiju: Listanje noktiju je najčešće prouzrokovano prečestim kvašenjem noktiju (kućni poslovi). Uzdužno i poprečno listanje noktiju je posledica prečestog  manikiranja i kvašenja noktiju (pranje, natapanje, upotreba sapuna i sredstva za čišćenje …). I naravno, čestog lakiranja i upotrebe acetona. Listanje se može javiti i zbog nedostatka vitamina iz grupe A i B, neuhranjenosti i u slučaju disfunkcije štitne žlezde.
  2. Najčešći uzrok mekanih i lomljivih noktiju: nedostatak gvožđa, sumpora, povećana ili smanjena funkcija štitne žlezde, izgladnjivanje ili mršavljenje, upotreba nekih lekova, nedostatak vitamina A, C, B6, trudnoća. I neki kozmetički postupci mogu dovesti do mekanih i lomljivih noktiju.

Starenje je vidljivo i na noktima

S godinama, stopa rasta noktiju opada za gotovo trećinu od puberteta. Nokti su tanji, bez sjaja i suvi; površina noktiju je sivkaste boje a na krajevima tamne boje. S godinama se povećava i mogućnost pojave gljivičnih infekcija, javljaju se problemi i sa cirkulacijom, dosta starijih ljudi uzima lekove koji takođe utiču na izgled noktiju. Ponekad nokti postanu sivi do polovine, a na krajevima smeđi. Normalno je da na noktima primetimo izražene uzdužne linije, što ih čini lomljivim i osetljivijim. Sve se to može popraviti hranom i dodacima ishrani.

Kako popraviti nepravilnosti na noktima?

  1. Uz odgovarajuću ishranu koja sadrži dovoljno vitamina, minerala i proteina, noktima pružamo optimalne uslove za rast i razvoj.
  2. Za nokte su odlične uljne kupke, gde nokte natapamo oko 30 minuta maslinovim ili bilo kojim drugim uljem i redovno ih negujemo kremom (prilikom mazanja ruku, namažite i nokte).
  3. Novonastale smeđe ili crne tačkice treba pokazati dermatologu, kao i pigmentirane mladeže oko noktiju.
  4. Prilikom obavljanja kućnih poslova ispod gumenih rukavica nosite pamučne.
  5. Treba izbegavati namakanje u toploj vodi koja sadrži alkalne sapune ili sredstva za čišćenje.
  6. Lak za nokte donekle štiti nokte, mada česta upotreba acetona još više isušuje nokte, odnosno dolazi do lomljivosti.
  7. U slučaju lomljivih noktiju preporučuje se uzimanje biotina.

Da li ste znali?

  1. Nokti rastu brzinom oko 0,1 mm na dan. Razlike u brzini rasta zavise od starosti, godišnjeg doba, gena.
  2. Nokti na palcu rastu sporije od drugih noktiju na prstima.
  3. Nokti rastu brže preko leta i na dominantnijoj ruci (kod dešnjaka na desnoj)
  4. Nokti na nogama rastu oko četiri puta sporije nego nokti na rukama.
  5. Treba da prođe najmanje pet do šest meseci da bi se obnovio ceo nokat.
  6. Acetoni isušuju gornje slojeve noktiju.
  7. Namakanje prstiju u mlakoj sapunici koja je namenjena za uklanjanje zanoktica oko noktiju nije najprikladniji način nege noktiju.
  8. Nokti rastu brže kod muškaraca, dece i trudnica, tokom leta, tokom dana, u slučaju povreda, nekih bolesti kao što je psorijaza i povećanog lučenja tiroidnih hormona, kao i prilikom uzimanja nekih lekova.
  9. Nokti sporije rastu kod starijih ljudi, tokom noći, tokom zime, u slučaju povišene telesne temperature, kao i neuhranjenosti i nekih bolesti.
  10. Žuti nokti se mogu javiti zbog povećanog konzumiranja karotena (npr. šargarepe).

Mnogo puta o čoveku sudimo po rukama, pre svega po noktima. I sama znam da uvek primetim lepo sređene nokte, još brže neuredne nokte. Nokte nemamo samo zbog lepote, već i zbog brojnih zadataka, pomažu u podizanju predmeta i pružaju podršku prstima. Zbog toga – vodite računa da vam nokti budu uredni i zdravi.

Deli:


Oznake: nokti

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...