Pređi na glavni sadržaj
0

Borite se protiv dermatitisa, nudimo vam alternativna rešenja

Borite se protiv dermatitisa, nudimo vam alternativna rešenja

Zbog narušene mikroflore kože često se javljaju promene na koži u vidu akni, dermatitisa i psorijaze. Brojna istraživanja potvrdila su da hrana može biti uzrok dermatitisa, ali u većini slučajeva hrana je uzrok pogoršanja stanja dermatitisa, ali ne i izbijanja istog.

Koža je najveći organ u telu koji kontroliše gubitak vode i hranljivih materija, istovremeno štiteći telo od patogena, infekcija i invazije štetnih materija u organizam (hemikalije, fizički agensi i sunčevo UV zračenje).

Naša koža, baš kao i creva, ima svoju mikrofloru. Kada se mikrobna zajednica promeni u odnosu na normalno stanje, stvara se mogućnost za razvoj različitih kožnih poremećaja ili bolesti. Zbog narušene mikroflore kože često se javljaju promene na koži u vidu akni, dermatitisa i psorijaze.

Ovaj članak će se fokusirati na pitanje dermatitisa jer, uprkos napretku u lečenju, mnogi pacijenti traže alternativna rešenja, posebno kada su standardni tretmani neefikasni ili imaju neželjene nuspojave.

Šta je dermatitis?

Dermatitis ili ekcem je stanje kože koje karakteriše upala, crvenilo i svrab. Najčešći tipovi dermatitisa su atopijski i kontaktni dermatitis. Koža postaje suva i često može postati bolna i ispucana. Najčešće se javlja lokalno na rukama, zadnjem delu kolena, unutrašnjim laktovima, licu i temenu, ali može uticati i na celo telo.

Šta je uzrok dermatitisa?

Dermatitis se javlja kada je narušena prirodna mikroflora kože. Kod osoba sa atopijskim dermatitisom, u mikrobiomu kože otkriveno je povećanje Staphilococcus aureusa i smanjenje mikrobne raznolikosti.

Narušena mikrobiota kože može biti urzrokovana:

  • korišćenjem agresivnih proizvoda za negu kože,
  • prečestim ljuštenjem,
  • UV zračenjem,
  • Ishrana sa malo masti,
  • stresom.

Koja hrana može izazvati dermatitis?

Brojna istraživanja potvrdila su da hrana može biti uzrok dermatitisa, koji izbija u roku od 2 do 24 sata nakon konzumiranja određene hrane. U većini slučajeva hrana je uzrok pogoršanja stanja dermatitisa, ali ne i izbijanje istog.

Neka hrana se češće povezuje sa izbijanjem ekcema. Često se smatraju uobičajenim alergenima:

  • kravlje mleko,
  • jaja,
  • gluten,
  • orasi,
  • riba,
  • školjke,
  • soja.

kolagen shot, MSM, dermatitis, koža, vitamin D, cink

Druga hrana, poput paradajza, citrusa i određenih začina, takođe može izazvati reakciju.

Ako imate dermatitis i ne znate tačan uzrok, preporučujemo da isprobate eliminacionu dijetu koja se sprovodi 2 do 6 nedelja. Eliminacionom dijetom izbacujete hranu jednu po jednu iz svog menija kako biste utvrdili da li doprinose stanju vaše kože. Uvek preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom ili dermatologom, koji vas može uputiti na alergijski test.

Koja hrana može pomoći u smanjenju simptoma dermatitisa?

Probiotici

Postoje dokazi koji pokazuju da će zdrav imuni sistem pomoći u poboljšanju ukupnog zdravlja i uticati na vašu kožu. Imati zdrav probavni sistem sa raznolikim spektrom dobrih bakterija u crevima može pomoći u jačanju imunog sistema. Dokazano je da konzumiranje probiotiske hrane za poboljšanje crevnih bakterija može biti efikasno u borbi protiv dermatitisa. Dostupni su mnogi probiotski suplementi, međutim, takođe je korisno dodati probiotsku hranu u vašu ishranu. U jelovnik dodajte namirnice kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus, miso, hleb od kiselog testa i kombuha. 

Jedite hranu bogatu vlaknima

Jednostavni ugljeni hidrati, poput belog hleba i šećera, povezani su sa povećanjem gojaznosti, a takođe su i uobičajeni krivac za izazivanje dermatitisa. Ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima dovodi do povećanja nivoa insulina što izaziva upalu u telu.

Vlakna su jedan od onih nutrijenata u našoj ishrani koji su izuzetno važni. Održavaju zdravlje creva i gastrointestinalnog trakta, a stručnjaci ih vezuju za prevenciju mnogih savremenih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka creva, gojaznosti i različitih zapaljenskih procesa kože.

Vlakna u našim crevima vezuju vodu i tako bubre, što mehanički ubrzava pražnjenje creva i sprečava zatvor. Takođe imaju svojstvo da vezuju deo otpada i toksina u crevima koji mogu biti veoma štetni za naše telo. Sa povećanjem unosa vlakana, ne zaboravite da pijete puno vode, jer u suprotnom možete postići kontra efekat.

Namirnice bogate vlaknima uključuju integralne žitarice, zob, čia semenke, sočivo, leblebiju i sveže voće i povrće.

Neki pacijenti prijavljuju da se dermatitis smanjio ili potpuno povukao nakon povećanja dnevnog unosa voća i povrća. Voće i povrće, osim što je bogato vlaknima, sadrži karotenoide, flavonoide, vitamine i minerale koji smanjuju oksidativni stres i upalne citokine.

Povećajte unos cinka

Cink je posebno koristan za mnoga stanja kože. Nedostatak cinka se često manifestuje na koži i kosi u obliku hrapave kože, sporijeg zarastanja rana, različitih kožnih oboljenja (dermatitis, psorijaza, alopecija, poremećaji pigmentacije kože itd.). Prirodni izvori cinka su crveno meso, crna čokolada, plodovi mora i semenke bundeve. Cink možete pronaći  u našem dodatku za Kolagen shot.

Može li dodatak kolagena pomoći kod dermatitisa?

Poznato je da hidrolizovani kolagen ima niz pozitivnih bioloških svojstava. Ima antioksidativnu ulogu i uspostavlja zarastanje oštećene kože. Kvalitetan dodatak kolagenu, ima dvostruko dejstvo na kožu. Prvo, obezbeđuje komponente (aminokiseline i peptide) za izgradnju kolagena i elastina, i drugo, vezuje receptore u fibroblastima (koji se nalaze u dermalnim slojevima kože) kako bi stimulisao prirodnu sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Kolagen je najzastupljeniji protein u koži, pa će uzimanje dodatka kolagena pomoći koži da bude zdrava.

Kako vitamin D može da pobedi dermatitis?

Svi smo već upoznati sa prednostima vitamina D u borbi protiv virusa, bakterija i jačanju imunog sistema. Studije dokazuju da dodavanje vitamina D kod pacijenata sa atopijskim dermatitisom može u velikoj meri smanjiti upalne procese na koži.

Hijaluronska kiselina za negu kože?

Kreme i losioni na bazi hijaluronske kiseline često se preporučuju za problematičnu kožu jer se pokazalo da utiču na upalne procese i faze ponovnog modeliranja procesa zarastanja rana, pored održavanja vlage koja je često narušena.

Dodaci ishrani koji sadrže hijaluronsku kiselinu takođe mogu pomoći u održavanju vlažnosti kože i smanjenju upale.

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Vaš plan za smanjenje dermatitisa

  • Uklonite sve agresivne proizvode koji sadrže veštačke boje i parfeme.
  • Opustite se. Probajte meditaciju i jogu.
  • Izbegavajte prerađenu i nezdravu hranu.
  • Povećajte unos integralnih žitarica.
  • Jedite razno voće i povrće.
  • Uvedite kolagen u svakodnevnu rutinu.

Deli:


Oznake: dermatitis koža kolagen cink msm

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...