Pređi na glavni sadržaj
0

MSM mineral koji reguliše proces starenja organizma

MSM mineral koji reguliše proces starenja organizma

Poznato je da je MSM korisna hranjiva i terapeutska materija za lečenje akni, artritisa, bolova u mišićima, slabih noktiju, suve ili grube kože i drugih bolesti. Uz to, dokazano je da dodaci ishrani koji sadrže MSM poboljšavaju zdravstvena stanja koja uključuju upale, bolove u zglobovima i mišićima i oksidativni stres.

Svi želimo da se suprotstavimo prirodnom procesu starenja

Mladalački izgled želja je celog stanovništva. Godine se na ljudskom telu prirodno vide u obliku linija i bora na licu, opuštanjem tkiva, gubitkom elastičnosti kože, suvim/dehidriranim izgledom i neravnomernom pigmentacijom kože. Proces starenja rezultuje stanjivanjem i propadanjem kože. Dolazi do smanjene cirkulacije i broja ćelija, te do izravnavanja na spoju između dermisa i epidermisa.

Proces starenja najčešće je povezan s njegovim vidljivim efektima na kožu. Endogeni (unutrašnji) faktori poput genetike, upala, nivoa hormona i nedostatka pravilne ishrane kao i egzogeni (spoljašnji) faktori poput povećane izloženosti ultraljubičastom (UV) zračenju, zagađivača okoline i reaktivnih oblika kiseonika, igraju značajnu ulogu u povećavanju vidljivih znakova starenja kao što su bore, pegice i gubitak čvrstoće i elastičnosti.

Tretmani za očuvanje ili unapređenje mladalačkog izgleda uključuju razne dodatke ishrani. Tretmani oralnim suplementima koji se suprotstavljaju izazovima starenja kože su često mogu biti neuspešni jer se njihovi sastojci često razgrađuju/uništavaju želudačanom kiselinom i enzimima u crevima. Uprkos tome pozitivne efekte pokazale su studije sa antioksidansima, vitaminima i hidrolizovanim kolagen, koji se apsorbuju u tankom crevu, a zatim putem krvotoka dostavljaju u kožu i zglobove.

Šta je MSM i zbog čega je tako bitan za naše telo

Metilsulfonilmetan (MSM)  je prirodni sastojak, koji je prisutan u raznim namirnicama poput uključujući mleko, žitarice, voće i povrće. Nastaje kao normalan proizvod oksidacije i deo je prirodnog ciklusa sumpora, te zbog toga može da posluži kao izvor sumpora za nastajanje esencijalne aminokiseline metionin.

Sumpor je treći najzastupljeniji mineral u telu koji se nalazi se gotovo isključivo u proteinima. Samo dve aminokiseline u ljudskom telu, metionin i cistein, sadrže sumpor. Sinteza metionina nije moguća i zbog toga ga moramo unositi ishranom. Sa druge strane, ljudsko telo može da sintetiše cistein, ali takav proces zahteva stalne zalihe sumpora. MSM predstavlja organski oblik sumpora koji igra važnu ulogu u mnogim organima i ćelijama u telu.

MSM odavno povezuju sa zdravljem kože zbog svoje fundamentalne uloge koju ima u fiziološkim procesima, uključujući sintezu kolagena, hijaluronske kiseline i keratina - najzastupljenijih molekula u koži.

Sumporne aminokiseline (metionin i cistein) značajno doprinose antioksidativnom dejstvu i imaju sposobnost detoksikacije (čišćenja) toksičnih jedinjenja i slobodnih radikala iz ćelija.

Poznato je da je MSM korisna hranjiva i terapeutska materija za lečenje akni, artritisa, bolova u mišićima, slabih noktiju, suve ili grube kože i drugih bolesti. Uz to, dokazano je da dodaci ishrani koji sadrže MSM poboljšavaju zdravstvena stanja koja uključuju upale, bolove u zglobovima i mišićima i oksidativni stres. Zbog toga je MSM postao popularan dodatak ishrani kao antioksidant i protivupalno sredstvo.

Kada se ga uzima oralno, brzo se apsorbuje, dobro raspoređuje i uspešno izlučuje iz tela mokraćom. Dokazano je da oralna suplementacija MSM-om utiče na kožu na genetskom nivou, regulišući odabrani broj gena odgovornih za upale, kožne barijere i vlaženje, kao i one gene koji učestvuju u održavanju struktura i funkcija kože povezanih sa procesom starenja.

Kolagen shot, MSM više od 1g, akne, bore, koža, zglobovi, kosa, nokti, artritis

MSM je opšte prepoznat kao sigurna (GRAS) materija. Većina osoba ga dobro podnosi u dozama do 4 g dnevno, sa jako malo poznatih blagih nuspojava. Takođe, primećeno je da je netoksičan.

Razlozi za starenje

Hormonska neravnoteža, upale, pušenje, izloženost UV zračenju i stresovi iz okoline doprinose starenju kože stvaranjem reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) koje potencijalno mogu oštetiti ćelijske membrane, proteine ​​i DNA. Istraživanja su pokazala da slobodni radikali mogu izazvati promene u ekspresiji gena, što zauzvrat dovodi do razgradnje kolagena i akumulaciji elastina koji su ključni za izgled kože.

Preopterećenje oksidativnim stresom i stvaranje slobodnih radikala može na kraju oštetiti vezivno tkivo i kolagen, i osloboditi hemikalije koje dovode do ćelijskih i molekularnih događaja u vidu vidljivih znakovi starenja, poput stvaranja bora, neujednačenog tonusa kože, depigmentacije, upala, opuštenosti kože, smanjenja funkcija imunološkog sastava i karcinogeneze.

Ovo ukazuje na to da se razgradnja kolagena, elastina i hijaluronske kiseline najčešće javlja zbog upala nastalih usled akumulacije toksičnih materija u ćelijama. Antioksidansi i sredstva za uklanjanje slobodnih radikala štite kožu smanjenjem upala tako što direktno deluju na receptore i faktore rasta u dermalnim ćelijama i keratinocitima.

Dodavanjem antioksidansa u svakodnevnu ishranu smanjujemo mogućnost nastanka upalnih procesa i stvaranja bora.

Rezultati istraživanja

Iako tačan mehanizam delovanja nije najjasniji, istraživanja su pokazala da MSM učestvuje u promeni ekspresije gena odgovornih za vlaženje i funkciju barijere, proizvodnju vanćelijskog matriksa i sprečavanje upala.

Rezultati istraživanja sugerišu da MSM koji se uzima oralno može biti koristan za zdravlje kože i smanjenje tankih bora, u dozama većim od 1 grama dnevno. Za vidljive rezultate koji su potvrđeni laboratorijskim eksperimentima potrebno je konzumirati 1-3 g MSM-a na dan od 8 do 16 nedelja.

Nakon prestanka unošenja dovoljne količine antioksidativnih sastojaka, nestabilnosti u telu i ćelijama se postepeno vraćaju zbog uticaja prevelikog broja faktora koji remete blagostanje zdravog organizma.

 

Literatura

Muizzuddin N., Benjamin R. 2020. Beauty from within: Oral administration of a sulfur-containing supplement methylsulfonylmethane improves signs of skin ageing. Internetional Journal of Vitamin and Nutrition Research, 1-10

Deli:


Oznake: msm koža izvor kolagena bol u zglobovima artritis koža protiv bora

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...